Spinvis in en over Oostende

Author Pieter Hens Publishing-date 27-10-2011
De bekende Nederlandse muzikant Spinvis heeft iets met Oostende: ,,Oostende heeft altijd al een grote rol gespeeld in mijn leven. Een fantastische stad''.

De bekende Nederlandse muzikant Spinvis heeft iets met Oostende. Hij ging er als kind vaak op vakantie, hij herinnert zich een optreden in Vrijstaat O alsof het gisteren was, hij maakte muziek voor de openingsfilm van Filmfestival Oostende van vorig jaar, én hij heeft zijn eerste single van zijn nieuw album 'Oostende' genoemd.

,,Oostende heeft altijd al een grote rol gespeeld in mijn leven. Een fantastische stad''. Aan het woord is de Nederlandse zanger Erik de Jong (50), beter bekend onder zijn artiestennaam Spinvis. De eerste single van zijn nieuw album 'Tot Ziens, Justine Keller' heet niet toevallig 'Oostende', én de videoclip speelt zich integraal af in de badstad. ,,De inspiratie voor het liedje deed ik vorig jaar op na de openingsfilm 'Adem' van het Filmfestival Oostende waarvoor ik muziek had geschreven. Ik verbleef in het Thermae Palace Hotel, in een kamer met plafonds van vier meter hoog en voelde me wel koning Leopold. Ik had die nacht wat gedronken en ben gaan wandelen op de prachtige promenade. Daar deed ik de inspiratie op voor 'Oostende', want de promenade zit 's nachts vol geesten. Het verhaal van 'Oostende' gaat dan ook over Justine, een soort geest. Het was een romantisch beeld, uitstekend voor het schrijven van het eerste couplet. In het liedje speelt ook licht een grote rol. Er zijn twee soorten licht: het zonlicht, en het kunstlicht van het nachtleven en casino's. Volgens Justine is enkel het kunstlicht echt, omdat wij het hebben gemaakt'', vertelt Spinvis.

De Nederlandse artiest is geboren in Rotterdam, groeide op en woont in Utrecht, maar heeft al heel zijn leven een speciale band met Oostende. ,,De badstad aan de Vlaamse kust heeft mijn hart veroverd toen ik kind was. Ons gezin ging in de jaren zeventig vaak op vakantie naar Oostende, en ik herinner me nog de grandeur, de grote hotels, en de mooie zeedijk van de badstad. Het leek telkens alsof we in de 19de eeuw waren. Ook later heeft de badstad een grote rol blijven spelen in mijn leven. Ik kom er nog altijd meermaals per jaar. Als ik naar Oostende rijd, dan heb ik het gevoel dat ik naar de zee rijd. Mijn laatste optreden dateert van drie jaar geleden, samen met mijn goede vriend Simon Vinkenoog in Vrijstaat O. Een jaar later is Simon gestorven. Het was een prachtig optreden, op een unieke locatie. Op 18 november treed ik opnieuw op in Oostende voor een Radio 1-sessie. De locatie is nog niet beslist, maar het moet een intieme setting zijn. Als het aan mij ligt, dan kies ik opnieuw voor Vrijstaat O''.
 

Afbeeldingen

Deel deze blogpost

Spinvis in Oostende

Over de auteur

Author Pieter Hens

Pieter is wat je kan omschrijven als een spring-in-het-veld. Een jonge papa van twee en Oostende-fan pur sang. Pieter werkt als marketeer bij Toerisme Oostende vzw en zit dus op de eerste rij bij alles wat in de stad te beleven is.

Deel deze blogpost

Lees meer posts
SluitenX
City Pass 200% Oostende 200% OOSTENDE Makkelijk en voordelig Oostende ontdekken
Meer info